Fonkelz | Vraag en antwoord
Wil je ook een zorgeloos kind dat lekker in zijn of haar vel zit? Je kind weer zien schitteren en stralen? ‘Fonkelz Kindercoaching’!
17322
page-template-default,page,page-id-17322,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Vraag en antwoord

  • Wat is kindercoaching precies? Kindercoaching is het begeleiden van kinderen en jongeren waarbij de hulpvraag van het kind centraal staat. Oplossingen worden met én door het kind gevonden. Kindercoaching is gericht op een verandering in de huidige situatie zodat het kind zich weer verder kan ontwikkelen op mentaal, emotioneel en fysiek vlak. Hierbij zijn de achtergrond, de omgeving en de geschiedenis van het kind de basis van waaruit gekeken kan worden. Dus niet het probleem is het uitgangspunt maar het gehele kind met alles wat zich daarbij laat zien. Ouders krijgen zo nodig ook tips mee waardoor zij de belevingswereld van hun kind beter gaan begrijpen en hun kind kunnen helpen.

 

  • Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen terecht? Ik werk met kinderen en jongeren van 6 t/m 14 jaar. Bij hulpvragen over jonge kinderen van bijvoorbeeld 4 of 5 jaar oud werk ik met de ouders/verzorgers van het kind. Ik kijk en denk dan met hen mee en kan praktische tips en adviezen geven die ze kunnen toepassen om hun kind te helpen.

 

  • Vindt de coaching plaats onder of buiten schooltijd? Kindercoaching kan zowel onder of buiten schooltijd plaatsvinden. De ervaring leert dat scholen graag willen meewerken aan coaching onder schooltijd.

 

  • Krijg ik te horen wat je met mijn kind bespreekt? Omdat vertrouwen tussen mij en jullie kind erg belangrijk is laat ik het over aan het kind wat het wil delen. Aan het eind van een sessie als je je kind komt halen, vertelt je kind of ik meestal wel in hoofdlijnen wat we hebben gedaan. Het komt ook vaak voor dat het ontdekte bij het kind nog even moet indalen, waardoor je kind er later misschien wel bij je/jullie over willen vertellen.

 

  • Wat ga je doen met ons kind? Ik doe wat past bij jullie kind en overleg met jullie kind. Dit kan zijn: in gesprek via bepaalde spelvormen, verhalen en creatieve opdrachten. Hierbij kun je denken aan tekenen of knutselen, muziek, bewegings- en ontspanningsoefeningen. Ook ga ik als jullie dat goed vinden soms met ze naar buiten en doen we daar oefeningen en gaan rustig of actief aan de slag. Dit alles geheel wat past bij jullie kind en situatie op dat moment. Na iedere coachingssessie mag jullie kind als hij of zij dit wil kort aan jullie vertellen wat we samen hebben gedaan. Wat het kind mij precies vertelt, is vertrouwelijk, en zal ik alleen op hoofdlijnen met jullie delen.

 

  • Wordt kindercoaching vergoed door de zorgverzekering? Sommige zorgverzekeringen vergoeden kindercoaching. Voor informatie over een tegemoetkoming in de kosten, kun je het beste contact opnemen met jullie zorgverzekeraar. Mijn coaching valt onder de noemer psychosociale hulpverlening.

 

  • Is kindercoaching aftrekbaar bij de inkomstenbelasting? Ja, je kunt de coachingskosten opvoeren bij jullie jaarlijkse belastingaangifte, onder de noemer psychosociale hulpverlening. Neem voor meer informatie contact op met de Belastingdienst.

 

  • Mijn kind heeft een Persoons Gebonden Budget, kan daar de kindercoaching uit vergoed worden? Ja, als het kind een Persoons- of Leerling Gebonden Budget heeft kan de begeleiding hieruit worden betaald. Neem voor meer contact op met de gemeente hierover.

Aan bovenstaande antwoorden kunnen geen rechten worden ontleend.

Kindercoaching gaat uit van een kortdurende begeleiding met een oplossingsgerichte aanpak. Ik geloof in de kracht van je kind en in zijn kwaliteiten en talenten. Bij kindercoaching staat het kind centraal en ga ik dus aan de slag vanuit zijn belevingswereld. In mijn coaching ga ik ervan uit dat kinderen heel goed zelf weten wat ze nodig hebben om verder te komen van de plek waar ze nu staan. Door middel van allerlei werkvormen gaan we samen spelenderwijs op zoek naar antwoorden op vragen die bij je kind en bij jullie als ouders leven.