Fonkelz | Hooggevoeligheid
Wil je ook een zorgeloos kind dat lekker in zijn of haar vel zit? Je kind weer zien schitteren en stralen? ‘Fonkelz Kindercoaching’!
16487
page-template-default,page,page-id-16487,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,columns-3,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive
 

Hooggevoeligheid

Schrikt je kind snel?
Houdt het over het algemeen niet van grote verrassingen?
Laat je kind intense emoties zien (woede-aanvallen, huilbuien, angst, of pijn)?
Is het moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag?
Is het zeer gevoelig voor pijn?
Heeft het last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid?
Lijkt het je gedachten te kunnen lezen?
Ruikt het elk vreemd geurtje?
Is het een perfectionist en bang om fouten te maken?
Raakt hij/zij snel overprikkeld en van slag?
Merkt het veel op en denkt diep na alvorens te handelen?
Heeft je kind behoefte aan een rustige omgeving met weinig mensen/geluiden? Beleeft het de dingen intens?

Webpage-pic-for-Relax-KidGrote kans dat als je het merendeel van deze vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, je kind hooggevoelig (hoog sensitief) is.

 

En gezien het feit dat 20% van de wereldbevolking hooggevoelig, ook wel hoogsensitief is, is het dus zeker niet vreemd als jouw kind deze prachtige maar soms lastige karaktereigenschap blijkt te hebben!

 

Hooggevoelig kinderen komen vaak heel volwassen over voor hun leeftijd en worden ook wel “hoogsensitieve kinderen (HSK)”, intuïtieve of nieuwetijdskinderen genoemd. Wat mij betreft eigenlijk allemaal benamingen voor 1 en hetzelfde fenomeen: gevoelige kinderen!

Hoog sensitieve kinderen (HSK ‘s) zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving. Ze lijken meer tijd nodig te hebben om te handelen dan niet HSK’s die snel en impulsief handelen. Doordat ze alles heel diep en grondig overdenken. Ze worden overweldigd door een hoog volume of een grote hoeveelheid input ineens. Dit proberen ze te vermijden. En zo lijken ze spelbreker of ‘verlegen’. Wanneer ze de overprikkeling niet kunnen voorkomen, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’.

 

Hoog sensitiviteit is een karaktereigenschap. Je wordt ermee geboren. Net zoals de één geboren wordt met veel muzikale aanleg, worden anderen geboren met een fijngevoelig zenuwstelsel, waardoor prikkels uit de omgeving een diepere indruk maken en ze meer tijd en rust nodig hebben om deze te verwerken. Hoog sensitiviteit kan als een last of kwaliteit ervaren worden, afhankelijk van de manier hoe ermee wordt omgegaan door ouders, leerkrachten en het kind zelf. Het is niet bedoeld als het zoveelste label dat op een kind geplakt wordt, maar als erkenning van en begrip voor een eigenschap die tot het meest wezenlijke van het kind hoort. (bron; Elaine Aron)